۱۰ تفاوت میان بازاریابی سنتی و بازاریابی شبکه اجتماعی
تغییرات بازاریابی به صورت رادیکالی صورت میگیرد. آنچه که به عنوان بازاریابی سنتی نام برده میشود، مربوط به دههای ۸۰ و ۹۰ است که تمامی بازاریابان در دانشگاه یا کالج دربارهی آن مطالعه داشتهاند. بازاریابی دیجیتالی بازاریابی آینده است. کسی که از این دست ارتباطات در کسب و کار خود استفاده کند، بیشک به موفقیت نزدیکتر خواهد بود. این ایفوگرافیک به طور خلاصه انقلاب بازاریابی در ۱۰ سال گذشته میان بازاریابی سنتی و بازاریابی شبکه اجتماعی را به طور خلاصه بیان میکند.
۱- بسته بودن در مقابل باز بودن
بازاریابی سنتی دارای ساخت، برنامهریزی شده، شامل کمپینهای تعریف شده، تبلیغات و عملیات است. در حالی که بازاریابی شبکه اجتماعی دارای ساختاری خاص نیست. این بازاریابی متشکل از: پستها، نظرات، پسندها، پیامهای توییتر، تصاویر و غیره است.
۲- یک نفر به همه در مقابل همه با هم
اقدامات بازاریابی بر روی مشتریانی که به صورت غیر منفعلانه اطلاعات را دریافت میکردند، هدفگذاری شده بودند. ولی امروزه مشتریان به صورت کاملا فعالانه با شرکتها تعامل دارند. مشتریان و مصرف کنندگان هستند که تصمیم میگیرند چه چیزی در چه زمانی لازم است، نظر میدهند، تقاضا میکنند وغیره.
۳-طولانی مدت در مقابل فوری
برنامه ریزی در بازاریابی سنتی به صورت طولانی مدت بوده است در حالی که امروزه در بازاریابی شبکه اجتماعی، فعالیتها در زمان واقعی و در لحظه در حال وقوع و انجام هستند. همچنین فعالیتها همه به صورت تعاملی انجام میگیرند.
۴- پیچیده در مقابل سریع
عملیات در بازاریابی سنتی پیچیده بود و نیاز به زمان، ارزیابی و کنترل داشت. امروزه، بازاریابان شبکه اجتماعی باید قادر به نظر دادن به نظرات کاربران و پاسخ دادن به درخواستهای مشتریان در کوتاهترین بازهی زمانی باشند. در غیر این صورت به مرور کاربران به دلیل تلف شدن وقت و نگرفتن پاسخ مناسب از جانب مرکز مورد سوال، آن وب سایت را ترک میکند. در مقیاسی بزرگتر، این موارد بازخورد بسیار منفی و بدی خواهند داشت.
۵- محدود بودن در مقابل جهانی بودن
تمامی فرآیند کار در بازاریابی سنتی محدود به ساعاتی بود که در شرکت حضور داشتند. ولی امروزه بازاریابان شبکه اجتماعی باید در تمامی طول ۲۴ ساعت فعال باشند و قادر به پاسخ به نیاز مشتریان باشند.
۶- خاص و ویژه بودن در مقابل عمومی بودن
تمامی فعالیتها در بازاریابی سنتی حول یک هدف خاص و برای تعدادی محدود مصرف کننده میچرخیدند. امروزه فعالیتهای بازاریابی شبکه اجتماعی با هدف بدست آوردن کاربران در سطح جهانی هستند. در حقیقت تمامی کاربران اینترنت و تلفنهای هوشمند مورد هدف هستند. فعالیتها همچنین میتوانند به اهدافی خاص محدود شوند اما در مقیاسی جهانی.
۷- فعالیتهای تکراری در مقابل فعالیتهای خلاقانه
هر فعالیتی که در بازاریابی سنتی در حدود ۲۰ سال پیش انجام میگرفت، همه شبیه فعالیت قبلی بود. در آن فعالیتها هیچگونه خلاقیتی وجود نداشت و همهی فرآیندها تکراری بود. اما امروزه تکنولوژی جدیدی و مجازی این امکان را به شما میدهند که فراتر از هر بعدی گام بردارید. خلاقیت در بازاریابی شبکه های اجتماعی پایه و اساس ایجاد هرگونه ایده پردازی و اجرای ایدههاست. در گذشته ساخت کمپینهای بازاریابی بسیار گان قیمت بود. ولی امروزه به لطف گرافیکهای سه بعدی، میتوان کمپینهای مختلفی برای هر شرکت و کسب و کاری راه اندازی کرد، حتی برای یک شرکت بسیار کوچک.
۸- مصرف کننده در مقابل کاربر
در بازاریابی سنتی تمامی فعالیتها در مورد مصرف کنندگان هدف قرار گرفتند. همچنین خودشان عملیات نظارت و گرفتم بازخورد را بر عهده داشتند. ولی در بازاریابی شبکه اجتماعی امروز، دیجیتال مارکتینگ کاربران، اینترنت و دیجیتال را در وسعت جهانی مورد خطاب قرار داده و راه اندازی کرده است. مدیرانی که اپراتورها را نظارت میکنند، در واقع سیستم عاملهای واقعی هستند که بر اساس قوانین موجود در این زمینه کار خود را انجام میدهند. احترام و تبعیت از این قوانین اولویت این مدیران است. از جمله اپراتورهای واقعی، قویترین و پرکاربردترین موجود میتوان فیسبوک، توییتر، لینکدین، پینترست و غیره را نام برد.
۹- زبان رسمی در مقابل زبان غیر رسمی و مستقیم
بازاریابی کلاسیک بر اساس ساختارهای کاملا رسمی زبان برپا شده بود. هر فعالیت یک فرآیند خاص و فرمولی از پیش تعیین شده داشت. تبلیغات تصویب نامهای خاص و روشهای ثابت و از پیش تعیین شدهای داشتند. دیجیتال مارکتینگ امروز به صورت غیر منتظره، بداهه، خلاقانه و روشهای مجازی است. هرچقدر نوینتر باشد، بیشتر در ذهن مصرف کننده و مشتری باقی خواهد ماند.
۱۰- بخش بندی بازاریابی در مقابل بخش بندی دیجیتالی و اجتماعی بازاریابی
بخش بازاریابی برای کسانی که آن بخش را داشته باشند، هستهای به خوبی ساختار یافته بود که از پرسنل با تجربه بسیار بالا در استراتژی تجزیه و تحلیل بازاریابی تشکیل شده بود. همچنین اغلب از آژانسهای خارجی برای ایجاد ایدههای خلاقانه و دنبال کردن کمپینهای خلاق برای مدیریت رویدادها وغیره استفاده میکردند. ولی امروزه بخش بازاریابی یک مدیر دارد که با استراتژیها و تجزیه و تحلیلها سر و کار دارد. تحت نظارت این مدیر چندین کارمند جوان وجود دارند که از همهی فعالیتها از قبیل بازاریابی اینترنتی ، بازاریابی شبکه اجتماعی ، وبسایتها، وبلاگها وغیره را کنترل میکنند. آنها قشر جوان را به دو دلیل در سیستم کسب و کار خود به کار میگیرند: جوانان به دلیل تجربهی کمتر، پول کمتری میگیرند. آنها با اینترنت، دیجیتال و شبکه های اجتماعی آشنایی بیشتری دارند.
منبع: آپراک
نظرات و سوالات کاربران